Bygge garasje? – Les garasjeguiden og få svar på alle spørsmål

For deg som skal bygge garasje

Går du med planer om å bygge garasje? Det finnes mange ulike garasjer å velge mellom, og du velger selv hvor mye tid og arbeid du vil legge ned i prosessen. Selv om reglene for byggesøknad har blitt betydelig forenklet de siste årene, og du kan slippe å sende inn byggesøknad, er det en del ting du må ha i orden før arbeidet kan begynne. Les mer om det her.

Hvilken garasje bør du velge?

I denne artikkelen får du en oversikt over hvilke typer garasjer som finnes på markedet, og hvordan disse leveres. Dersom du ønsker å finne en omtrentlig pris for garasjeprosjektet ditt, kan du prøve garasjevelgeren vår.

Før vi går nærmere inn på de ulike garasjevariantene, skal vi se på hvordan garasjer leveres og oppføres i dag. Det finnes ulike løsninger og mange tilbydere. Noen leverandører tilbyr å gjøre hele jobben for deg, fra papirarbeid til grunnarbeid og konstruksjon, mens andre bare tilbyr å sende garasjen i moduler til deg.

Så lenge du ikke bestiller en ferdiggarasje inkludert grunnarbeid, må du sørge for at grunnarbeid er gjort før eventuelle håndtverkere skal sette opp garasjen. Du kan lese mer om grunnarbeid til garasje her.

De 3 vanligste metodene er:

  • Ferdiggarasje. Garasjen blir montert for deg, og du trenger ikke å gjøre noen ting selv. (Dyrest)
  • Elementgarasje. Du får elementer levert som byggesett, og velger selv hvor mye arbeid du vil gjøre. (Billigere*)
  • Ferdig kappet materiale. Du får materialer levert i eksakte mål (precut), og velger selv hvor mye arbeid du vil gjøre. (Billigst*)

* Om du gjør arbeidet selv

I tillegg til disse tre metodene, finnes en fjerde metode: Du kjøper materialer hos byggevareforhandler, og bygger garasjen selv. Ønsker du mer informasjon om å bygge garasje “fra bunnen av”, kan du lese her.

Ferdiggarasje, byggesett eller precut?

Uansett hvilken type garasje du bestemmer deg for å bygge, står du ansvarlig for at alle papirer er i orden, og at bygget ikke kommer i konflikt med hensyn til byggeregler og lokale bestemmelser. Noen leverandører tilbyr å hjelpe deg med det som måtte være av papirarbeid. Du kan lese mer om søknadsplikt her.

Ferdiggarasje

Når du kjøper ferdiggarasje fra en garasjeprodusent, står produsent eller produsentens samarbeidspartner for montering. Dette er en løsning som passer for de fleste, og som krever minimalt med egeninnsats. Så lenge grunnarbeidet som er gjort tilfredsstiller kravene til leverandøren, blir garasjen satt opp i løpet av kort tid.

Byggesett

De fleste garasjeprodusenter tilbyr salg i form av elementer/moduler i et byggesett. Garasjen leveres i pakke til der den skal settes opp, og du får med instruksjoner. Selve byggingen er relativt enkel, og du kan velge å gjøre arbeidet selv, eller bruke profesjonelle håndverkere.

Precut

Når du ønsker å gjøre mye selv, kan precut være tingen. Da får du garasjen levert i deler, uten at de er satt sammen til elementer/moduler, men delene er merket, og du får med detaljerte instruksjoner. Byggingen er litt mer komplisert enn for modul-byggesettet, men er du nevenyttig, sparer du fort noen tusenlapper. Les mer om garasjepriser her, og prøv gjerne garasjevelgeren vår, for å finne en omtrentlig pris på prosjektet ditt.

Hvor stor skal garasjen være?

Det finnes mange ulike typer garasjer, fra de helt enkle, med plass til bil og reservedekk, til en arkitekttegnet dobbeltgarasje med leilighet, som passer perfekt inn i omgivelsene. Det er altså mye å velge i, men det finnes hjelp å få. Her er noen av de garasjene som er mest vanlige i dag. (billedkollasje?)

Enkel garasje

Dobbel garasje

Garasje tilbygg

Garasje med carport

Enkel garasje m/ leil

Dobbel garasje m/leil

Garasje i fjell

Garasje med terrasse

Når du skal bestemme deg for garasjestørrelse, må du ta hensyn til flere faktorer. Selv om hovedregelen sier at du slipper å søke om byggetillatelse for garasjer som er mindre enn 50 m², er det flere andre faktorer som kan gjøre at du likevel må søke:

  • Dersom tomten din ikke er bebygd fra før av.
  • Dersom en del av garasjen skal brukes til boenhet.
  • Dersom garasjen skal ha loft eller kjeller.

I tillegg er det mulig at du må søke om dispensasjon fordi:

  • bebygd areal (BYA) er for stort i forhold til tillatt grad av utnytting
  • tomten ikke er regulert
  • garasjen skal plasseres nær offentlig vei
  • garasjen skal plasseres nær andre bygninger

Kan jeg gjøre dette selv?

Dersom du er litt nevenyttig, kan du bygge både enkel og dobbel garasje selv. Det finnes ingen regler som hindrer deg i å gjøre arbeidet selv, men du må følge byggeregler og lokale bestemmelser.

Pass på å dokumentere alle utgifter du har til byggingen, hvilke materialer som blir brukt og hvor mange timer du bruker. Det elektriske anlegget, og eventuelt opplegg for vann og avløp, må godkjennes av fagfolk.

Husk: Bruk godkjente fagfolk!

Dersom du ikke bygger selv, kan det være fristende å velge det aller billigste tilbudet. Men for å være sikker på at avtalen blir fulgt, at garasjen kommer opp i tide, og at norsk lov blir fulgt, bør du sjekke at firmaet som skal utføre jobben har papirene i orden.

Sjekkliste

Se etter disse merkene når du velger håndverker. 

Sentral godkjenning

  • betaler skatt
  • betaler arbeidsgiveravgift
  • betaler merverdiavgift

Mesterbrev 

  • Firmaet benytter fagfolk.

Ansvarsrett 

  • Firmaet kan utføre tiltak som krever tillatelse etter plan- og bygningsloven.
>